به گزارش خبرگزاری تسنیم، لیگ برتر فوتبال در فصل ۱۴۰۳-۱۴۰۲ شنبه شب (۱۲ خرداد) به ایستگاه پایانی خود رسید. پرسپولیس جام قهرمانی را بالای سر برد و تیمهای صنعت نفت آبادان و پیکان راهی لیگ دسته اول شدند.
مربع استقلال، سپاهان، پرسپولیس و تراکتور تا نیمفصل لیگ بیستوسوم مدعی قهرمانی بودند، اما استقلال و پرسپولیس رفتهرفته خودشان را از سایر تیمها جدا کردند و نمایندگان ایران در فصل آینده لیگ نخبگان آسیا شدند. سرخابیها برترین آمار لیگ را درو کردند و بدترین آمار هم نصیب تیمهای صنعت نفت، پیکان و فولاد شد.
در این دوره نیز همانند ادوار گذشته رکوردها و اعداد جالبی به ثبت رسید که این آمار به شرح زیر است:
پرسپولیس: بیشترین برد با ۲۰ پیروزی، بهترین میهمان با کسب ۳۱ امتیاز خارج از خانه
تیمی که سه جام داخلی فصل گذشته را بالای سر برد، در ابتدای فصل مهرههای تأثیرگذاری چون مهدی عبدی، عیسی آلکثیر و سیامک نعمتی را از دست داد. یاسین سلمانی آخرین خرید پرسپولیس هم خیلی زود دچار مصدومیت شد و شهاب زاهدی فقط در چهار مسابقه لیگ گلزنی کرد تا هواداران و برخی کارشناسان، پرسپولیس را دور از جام ببینند.
به دنبال جدایی یحیی گلمحمدی از پرسپولیس، اوسمار لوسویرا هدایت سرخپوشان را برعهده گرفت و اوستون ارونوف، عیسی آلکثیر، عبدالکریم حسن و محمد خدابندهلو در نیمفصل با پرسپولیس قرارداد بستند. سرخپوشان که در نیمفصل اول ضعیفترین خط حمله را در میان چهار تیم اول جدول داشتند، از لحاظ هجومی متحول شدند که درخشش خریدهای جدید در قهرمانی پرسپولیس نقش پُررنگی ایفا میکرد.
استقلال: کمترین شکست با یک باخت، بهترین خط دفاع با ۱۵ گل خورده و بهترین تیم بازیهای خانگی با میانگین کسب ۲.۷۳ امتیاز در خانه
از همان ابتدای فصل و بعد از صحبتهای جواد نکونام در تمرینات استقلال علیه مدیران باشگاه، مشخص بود که آبیها سالی پُرحاشیه پیش رو دارند. با این وجود نایب قهرمان فصل گذشته به روند خوب خود در نیمفصل اول ادامه داد و نیمه نخست فصل را با صدرنشینی تمام کرد.
بهجز دیدار با پرسپولیس و مس رفسنجان که به تساوی انجامید، استقلال همه امتیازات بازیهای خانگی را گرفت و در کل فصل تنها در هفته سوم مقابل سپاهان شکست خورد. خط دفاعی مستحکم و بسته ماندن دروازه تیم نکونام در ۱۹ مسابقه، نقش ویژهای در کسب میانگین بیشتر از دو امتیاز در هر مسابقه برای استقلال داشت.
سپاهان اصفهان: بهترین خط حمله با ۵۳ گل زده
طلاییپوشان فصلی سرشار از اتفاقات عجیب را سپری کردند که عمده آنها از مدیریت باشگاه نشأت میگرفت. سپاهان به دلیل نقض آییننامه قراردادی، با کسر چهار امتیاز و جریمه ۴۰ میلیاردی مواجه شد که این امتیازات به حساب شاگردان مورایس بازگشت. سپس شش بازیکن تأثیرگذار سپاهان تا زمان اصلاح قراردادها محروم شدند و سپس به میادین بازگشتند.
سپاهان از هفتههای پایانی نیمفصل اول گرفتار افتی محسوس شد که این تیم را از قهرمانی دور کرد. قهرمان پنج دوره لیگ برتر با وجود خریدهای مازادی چون احسان پهلوان و عیسی آلکثیر، به لطف درخشش شهریار مغانلو، رضا اسدی و رامین رضاییان از خط آتش زهرداری بهره میبرد و روزهای سختی برای رقبا ایجاد میکرد.
صنعت نفت آبادان: بیشترین شکست با ۱۷ باخت، کمترین برد با ۴ پیروزی، بدترین خط دفاع با ۴۹ گل خورده، بدترین میزبان با کسب ۱۱ امتیاز در خانه و بدترین میهمان با کسب ۱۰ امتیاز خارج از خانه
نفت در هفتههای پایانی فصل گذشته به شکلی معجزهوار در لیگ برتر ماند و آبادانیها شبی پُرشور را در ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۲ تجربه کردند. با این حال امسال خبری از معجزه نبود و صنعت نفت از هفتههای نخست، خودش را پای ثابت تیمهای رقابتکننده برای فرار از سقوط معرفی کرد. عبدالله ویسی، سهراب بختیاریزاده و فراز کمالوند هیچکدام نتوانستند مانع حرکت تختهگاز نفت بهسوی لیگ یک شوند تا هشت سال حضور برزیل ایران در لیگ برتر به پایان برسد.
پیکان: کمترین پیروزی با ۴ برد
خودروسازان با رسول خطیبی شروعی ناامیدکننده داشتند و در هشت هفته نخست فقط یک بار طعم برد را چشیدند. با برکناری خطیبی، پیکان چند هفته نسبتاً خوب را با رضا عنایتی پشت سر گذاشت و حتی سپاهان را در اصفهان برد. روزهای تیره دوباره به اردوی پیکان بازگشت و این تیم در هشت هفته پایانی فقط چهار امتیاز گرفت تا این باشگاه بازیکنساز، همانند صنعت نفت پس از هشت سال به لیگ یک بازگردد.
فولاد خوزستان: بدترین خط حمله با ۲۰ گل زده
از همان هفته دوم که هواداران فولاد یکصدا علیه علیرضا منصوریان شعار دادند و لیگ برای قهرمان سابق مسابقات با چهار شکست آغاز شد، مشخص بود فولاد کار سختی برای بقا در لیگ برتر دارد. تغییر مربی نیز به کمک فولاد نیامد تا قهرمان دو دوره لیگ برتر، بقای خود را در روز آخر قطعی کند. طعنهآمیزتر اینکه فولاد در این فصل از ستارگانی چون لوسیانو پریرا، احسان پهلوان، محمد عباسزاده، گادوین منشا، ساسان انصاری و سعید واسعی استفاده کرد، اما بدترین خط حمله لیگ را به خود اختصاص داد.
آقای گل: شهریار مغانلو با ۱۶ گل زده
مهاجم زنجانی سپاهان در دو فصل اخیر با وجود ناکامی در چشیدن طعم قهرمانی لیگ، دو بار جایزه آقای گلی رقابتها را به خانه برد تا از این حیث در کنار کریم انصاریفرد و مهدی طارمی قرار بگیرد. در صورتی که مغانلو فصل آینده در فوتبال ایران به دوران بازی خود ادامه بدهد و مجدداً عنوان آقای گلی را کسب کند، در کنار رضا عنایتی تنها بازیکن تاریخ لیگ برتر خواهد بود که این جایزه را در سه سال به دست آورده است.
بیشترین کلین شیت: سید حسین حسینی از استقلال و حسین پورحمیدی از تراکتور با ۱۸ کلین شیت
سنگربان استقلال که گزینه اول نکونام در نقلوانتقالات نبود، فصل درخشانی را پشت سر گذاشت و تنها ۱۵ گل دریافت کرد. حسین پورحمیدی نیز آغاز کابوسواری در لیگ برتر داشت و میتوان او را مقصر شکست تراکتور برابر پرسپولیس و سپاهان قلمداد کرد، اما دروازهبان سابق تراکتور در ادامه بازیها توانست روزهای بد خودش را جبران کند.
پُرتکرارترین نتایج: نتیجه یک – صفر با ۶۸ تکرار
تیمهای لیگ بیستوسوم همانند سالهای گذشته عمدتاً به دنبال پیروزیهای یکگله بودهاند و ۶۸ بار نتیجه «یک-صفر» رقم خورد. با رقم خوردن ۲۵ نتیجه «صفر-صفر»، تعداد بازیهای لیگ برتر که حداکثر یک گل داشتهاند، به عدد ۹۳ میرسد که یعنی بیشتر از ۳۸ درصد بازیهای لیگ را شامل میشود!
پُرگلترین نتیجه: پرسپولیس ۴ – استقلال خوزستان ۳
در شبی که استقلال خوزستان سه بار در نیمه اول موفق به گلزنی شد و بخشی از هواداران پرسپولیس هم علیه بازیکنان تیم محبوب خودشان شعار دادند، شاید کمتر تماشاگری انتظار چنین برد دراماتیکی داشت. سرخپوشان در نیمه اول چهار بار موفق به گلزنی شدند تا با این بازگشت بینظیر، گام بلندی بهسوی قهرمانی بردارد. گامی که در دو هفته پایانی با غلبه بر شمس آذر و مس رفسنجان تکمیل شد.
انتهای پیام/